Identiteten är kluven

2008-09-26 [16:33] 

 Jag kan vara många. Det finns ingen överenskommelse mellan min penna och människorna där borta. 

Men när jag skriver här, skriver jag som Adeline. Jag är tjugotre. Om jag dog idag skulle inte många veta vem jag var. Jag tänker så ibland. Att jag bryr mig för lite om att involvera människor i mitt liv. Jag involverar andra saker istället. 

Jag är en av trettiotusen studenter vid det traditionsmättade universitetet i Uppsala. Jag spenderar många långa timmar ensam vid mitt skrivbord varje dag och jag älskar det. Kurserna avlöser varandra. Mitt begreppsförråd fylls på. Nervtrådarna i min hjärna skapar nya kopplingar. När huvudet känns fullt ger jag mig ut och springer. Mellan åkrar och över ängar, genom skogspartier och över kullar. Jag bor en bit från stadskärnan. Men det är desto närmare till skogen och ångströmslaboratoriet, mitt andra hem. 

Jag flyttade hit för en månad sedan. För att halvera hyran. För att få distans från ett förhållande. För att två killkompisar från skolan behövde en lägenhetskamrat, och jag var nyfiken på att bo med dem. För att öka frihetsgraden, skaparkraften och självständigheten. Det fungerar bra hittills. Jag trivs. 

Helgen som kommer ska jag studera inför en tenta som ligger alltför nära i tiden. Tolv dagar har jag på mig att gå igenom nio kapitel i den gigantiska boken University Physics. Jag är snart klar med det första kapitlet. Ämnet är elektromagnetism. Tillämpningarna är oändliga och teorin fundamental. Matematiken som krävs är en aning svårare än tidigare, men hanterbar: vektoranalys i tre dimensioner, där framförallt vektorfält och flöde kommer kräva sin ansträngning från min sida. 

Själva fysiken är däremot lättgripbar. Laddning och elektriska fält har sin direkta motsvarighet i massa och gravitationsfält, vilka är välbekanta begrepp. 

Man kan välja att bara godta begreppet laddning som en mycket grundläggande egenskap hos materia. Jag vill dock förstå varför en del partiklar har laddning och andra inte. Vad har protonen som neutronen inte har? Och vad i protonens uppförande skiljer sig från elektronen, och kan det förklara skillnaden i deras laddningstyp? Varför finns det precis två typer av laddning egentligen? Varför har den elektromagnetiska kraften, till skillnad från gravitationen, också en repellerande växelverkan? För att det inte finns negativ massa kanske någon svarar. Ok. Men varför finns det i så fall negativ laddning? Och tänk om det fanns negativ massa... wow. 

Frågorna är många och jag älskar när det är så. Då blir det kul att plugga. Då är det som att sitta och gräva i ett djupt och komplext mysterium. Och det är ju precis vad det är. Vissa av mina frågor har inga böcker eller professorer svar på. Till de frågorna får jag söka svaren själv. 

Och det är precis vad jag ska göra nu.